Az alapképességek házi fejlesztése 6. A figyelem és a hallás

"Azt mondtam, vedd föl a ruhád! Nem hallottad?" Nem. Elképzelhető, hogy nem. Kattognak a fejében a gondolatok, játszik, tévézik, apával beszélget, nehezen hallja meg anya utasítását.

Viszont lehet vele játékosan fejlődni. Biztosan meg fogja hallani, amit mondunk, ha csöndet teszünk köré. Ha érthetően, következetes hangon mondjuk neki, és közben a szemébe nézünk. (Ha tudunk. Ha nem, akkor pár alkalommal fölemeljük az állát, és kérjük, hogy nézzen a szemünkbe.)

1. Gyakoroljuk vele, hogy tegyen különbséget különböző hangok között!

Mit hallasz? Hányféle hangot hallasz Te az utcáról beszűrődni? Ugye ismerős?

2. Játszunk papagájosat! Mindenki ismétli a másikét, mielőtt továbbmondja a magáét. Kezdetben vicces játék. :)

3. Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró. Ugye ismerős?

4. Elmentem a boltba, és vettem: kenyeret. Erre ő: elmentam a boltba, és vettem kenyeret meg tejet. Erre anya: elmentem a boltba, és vettem kenyeret, tejet meg citromot. Mindig egy szót teszünk a lánchoz. Lehetőleg jó nehezeket tegyünk, amikor már megtanultuk a szabályt, hogy tényleg fejlődjön a hallása. :)

A hallgatózós játékkal segítünk neki a hangokra fókuszálni a figyelmét. Azért, hogy fölismerje, ha anya szól neki, de azért is, hogy az iskolában meg tudja hallani a tanító néni mondandóját. Ha netán-tán diktálni volna kedve.

És hogy később hallás után is tudjon tanulni. Mert az az egyik legnagyobb ajándéka egy tanulónak, ha hallás után meg tudja jegyezni a tanulandót, és utána az olvasás már csak az előhívásban segít.

Join now and claim bonus william hill uk - wbetting.co.uk

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket (cookie-kat) használ.