Az alapképességek házi fejlesztése 3. Megfigyelő képesség

Ahhoz, hogy valamit meg tudjunk tanulni, figyelnünk kell és megfigyelni. Közel állnak egymáshoz, mégis vannak különbségek. Miközben megfigyelünk valamit vagy valakit, leírjuk annak tulajdonságait, megjelenési formáját, illatát, színét, szagát, mennyiségét stb. A megfigyelő képesség elválaszthatatlan barátjáról, a leíró képességről a következő bejegyzésemben írok néhány szót.

A megfigyelés hasznosságáról a hétköznapi életben most elsőnek a gépkocsi-vezetés jut eszembe: megfigyeljük, hogy a tábla fehér kör piros külső sávval vagy fehér háromszög piros külső sávval-e, és aszerint döntünk, hogy ne parkoljunk-e vagy esetleg adjunk-e elsőbbséget. :) A gyermek életében is fontos szerepet kap a megfigyelő képesség: anya összehúzza-e a szemöldökét, és  mérges rám, mert a vizes sminkpamacsával végigkentem a tévét és a tükröket, vagy inkább összehúzódik a szeme és mosolyra nyílik a szája, mert boldog, hogy végre elkezdtem takarítani. Ki tudja? Csak az, aki megfigyel.

20160727 110948.smaller

Megfigyelni mindent meg tudunk. Hangokat, képeket, érzeteket, számokat, gondolatokat. Íme néhány példa:

1. Anyával versenyezve hallgatózzanak az utcán, a lakásban, a kertben vagy bárhol, hogy a közösen megfigyelt hangok mélyek-e, magasak-e, kacagnak-e vagy sírnak?

2. Nézzék meg, a szemközti házon hány madár ücsörög. Melyik lehet a gyerek, melyik a felnőtt? Miből állapíthattuk meg?

3. Vegyünk egy almát! Nézzük őket először 10 mp-ig. Utána takarjuk le az almát! Emlékezetből próbáljuk megmondani, merre állt a szára, hány ütődés volt rajta, hány csík és hány szín! Aki nagyobb, megpróbálhatja lerajzolni is.

4. Éneklés, mondókázás közben is! Énekeljük a Mókuska, mókuska felmászott a fára című dalt először szomorúan! Beszéljük meg,

5. Kispárnahuzatba tegyünk kicsi dolgokat párban (két kiskanál, két babapohár, két egyforma kisautó, két egyforma könyv, két egyforma cukorka), és két kezecskéjét beletéve (nézni nem szabad!) találjon párokat!

Minden érzékszervét vonjuk be a különböző játékokba, hogy globálisan fejlődhessen agyacskája. Emlékezzünk vissza, milyen jó lett volna a suliban, ha mindent meg tudunk tanulni első hallásra! Fontos, hogy minden érzékszervünket tudjuk megismerésre használni, és le is tudjuk írni, mit tapasztalunk velük! A körülöttünk lévő világot szagolni, látni, hallani, tapintani és ízlelni kell.

 

Join now and claim bonus william hill uk - wbetting.co.uk

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket (cookie-kat) használ.